De whiplash is een veelbesproken term. Het beschrijft wat er met je nek gebeurt als je van achteren of van de zijkant wordt geraakt door een ander voertuig tijdens het rijden (of als je als passagier in een auto zit). Het kan ook worden veroorzaakt door andere dingen, zoals duikongevallen en het Shaken Baby Syndroom.
Symptomen
Het kan een paar dagen duren voordat de symptomen zich openbaren; het feit dat je geen pijn voelt na een whiplash betekent niet dat je geen whiplash hebt. In de dagen na het moment van ontstaan, kunnen je nek- of rugspieren stijf en pijnlijk aanvoelen. Daarna kan de reactie van je lichaam variëren. De symptomen kunnen binnen een paar dagen verdwijnen, of ze kunnen aanhouden. Andere mogelijke symptomen zijn gevoelloosheid van de bovenste ledematen, duizeligheid, wazig zien, slikproblemen en/of vermoeidheid.
Hoe wordt het behandeld?
Het wordt aanbevolen dat je een arts bezoekt na een auto-ongeluk. In de acute en subacute fase (meestal tot 3 maanden na de gebeurtenis) kan de behandeling bestaan uit fysiotherapie, niet-opioïde pijnstillers en het opvolgen van adviezen van zorgverleners.
Na drie maanden word je chronisch beschouwd. Op dit moment kan multidisciplinair pijnbeheer helpen. Voor eventuele stemmingsstoornissen kunt je cognitieve gedragstherapie overwegen; een therapie voor een kleine periode waarbij je leert een realistisch perspectief te houden op de pijn en op de symptomen.
Wat kun je zelf doen?
Het beste dat je voor een whiplash kunt doen, je lichaam in beweging houden. Dit betekent niet dat je de dag na je blessure met de jongens een potje moet gaan voetballen, maar het is ook zeker niet zo dat je in bed moet blijven liggen. Beweging is goed voor het lichaam! Het is alleen belangrijk om het in doseringen te doen die “goed” aanvoelen en geen pijn veroorzaken. Werken met een fysiotherapeut kan de veiligste en meest effectieve manier zijn om weer snel goed te kunnen bewegen.
Drie tips om de aandoening te managen
- Vraag een fysiotherapeut voor een thuisprogramma en voer die oefeningen uit zoals voorgeschreven. Naast het feit dat het je helpt te leren hoe je op een veilige manier kunt bewegen, kan het jezelf houden aan een oefenprogramma je helpen om van je stijfheid af te komen. Ook kan het een bijdrage leveren aan het versterken van de nekspieren.
- Pas op voor slechte houdingsgewoonten, m.a.w. die houdingsveranderingen die je lichaam maakt in reactie op pijn of verminderde fysieke capaciteit. Hoewel bewegingen en houdingen die pijn verminderen op de korte termijn kunnen helpen, kunnen ze (als ze niet biomechanisch verantwoord zijn) over de lange termijn meer pijn en functionele beperkingen veroorzaken. Nogmaals, een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.
- Probeer tijdens het werk zoveel mogelijk te bewegen en van houding te wisselen. Loop bijvoorbeeld naar het bureau van een collega in plaats van te bellen. Dit kan je helpen om je spieren gelijkmatiger te gebruiken.